«Життя людини та історія»

«Життя людини та історія»
13 грудня 2013 року у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка було нагороджено лауреатів та переможців конкурсу «Пам'ять єднає покоління», організатором якого була Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України за підтримки Департаменту інформації та комунікації з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації в рамках проекту «Пам'ять єднає покоління: усна історія Полтавщини».
Конкурс проводився з метою осмислення історії України через призму доль окремих людей, збереження індивідуальних і колективних спогадів та сприяння діалогу поколінь, для вшанування та увічнення історичної пам`яті про українців – свідків історичних подій, які брали участь у Великій вітчизняній війні, були примусово вивезені до Німеччини, вижили в умовах окупації, концтаборів, дітей війни тощо.

Сприяти вихованню патріотизму, прищепленню любові до Батьківщини в молодого покоління ставили собі за мету організатори. Відвідавши захід, на якому було підведено пісумки конкурсу, можна з упевненістю сказати, що світлої мети досягнуто, оскільки бажаний діалог між поколіннями відбувся і знайшов своє відображення у дослідженнях та літературних творах учасників. У конкурсі взяли участь і представники Кременчуцького району. Дипломом переможця у номінації «Дослідження» нагороджено пошуковий загін «Пам'ять» Кам'янопотоківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У номінації «Літературний твір» дипломи переможців отримали керівник гуртка районного Будинку дитячої та юнацької творчості Марина Трушевська та вихованка гуртка «Шкільна журналістика» БДтаЮТ при Пришибській ЗОШ І-ІІІ ступенів Каріна Рак. Нагороди переможцям, лауреатам і учасникам конкурсу вручали Голова Полтавської обласної організації НСПУ Олена Гаран та перший заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Юрій Варченко. « Полтавщина – колиска культури і літератури, тому не дивно, що серед 8 проектів із 19 поданих на конкурс, фінансову підтримку отримав саме проект Полтавської спілки письменників, – зазначив у своєму вітальному слові Юрій Миколайович. – Я підтримую важливість і необхідність проекту «Пам'ять єднає покоління…», адже на сучасному етапі особливо важливим є історичний напрямок досліджень через те, що багато сторінок історії Полтавського краю та й загалом усієї української історії досить суперечливі. В деяких фактах розібратись не просто, а ще важче так дати їм оцінку. Більш точно це можливо зробити саме завдяки очевидцям. І поки вони не відійши у вічність слід з’ясувати все, чим вони можуть поділитись із нами. У нашій історії багато трагічного і драматичного, про яке якихось 20 років тому мало говорили, бо, як кажуть «про сумне важко і говорити», але нам слід писати не «трагічну історію», а «історію успіху». Слід показати мужність і силу українського народу, його незнищенність у ті важкі роки негараздів. Приємно також, що участь у проекті взяла молодь. Талановиту молодь треба шукати і розвивати, адже це наше майбутнє». Організатори проекту повідомили, що в Інтернеті створили блог – «Місток між поколіннями», який буде також містком між юними дослідниками та літераторами з ріних куточків Полтавщини і всієї України, адже вони зможуть слідкувати за тим, як працюють інші області і райони над своїми дослідженнями. Олена Гаран закликала всіх учасників конкурсу надіслати роботи для публікації в блозі та висловила сподівання, що найближчим часом побачить світ видання збірки з роботами конкурсантів, а також наголосила, що проект ні в якому разі не завершується. «Ці емоції передалися і мені…» – саме ці слова було приємно чути від учасників конкурсу, які отримували заслужені нагороди. Доки молодь не байдужа до історичної пам’яті, ми не втратимо свого коріння!
Керівник гуртка «Шкільна журналістика» БДтаЮТ
 при Пришибській ЗОШ І-ІІІ ступенів Поліна Лозенко,
вихованка гуртка Каріна Рак

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Конкурс рецензій видавництва "ТаТиШо" або про мій перший досвід написання рецензії

Літературний диктант "Гуси-лебеді летять" 7 клас